Oddělení pro děti aktuálně

NOC S ANDERSENEM

Zveme vás na přespání v knihovně. Sejdeme se v pátek 22. března 2024 v 16 hodin na dětském oddělení, kde se druhý den ráno i rozejdeme domů. Akce je určena pro děti od 6 do 15 let a je nutné se na ni předem osobně přihlásit na oddělení pro děti a mládež do pondělí 18. března.

NOVOMĚSTSKÁ ZNAČKOVÁ HOLUBÍ MOČŮVKA

Děti z Nového Města nad Metují již léta vyrábějí hnojivo z holubího trusu a pomáhají dětem v Africe. Hnojivo prodávají na dobročinných akcích a utržené peníze posílají do Ugandy, kde se za ně více než 30 chudým dětem koupily kozy, které jim zajišťují obživu. Pomozte jim, ať můžou dál pomáhat potřebným dětem. Vstupné dobrovolné - použito bude na podporu dalších ugandských dětí.

DOPOLEDNÍ DESKOVKY

Přijďte si zahrát deskové hry do knihovny! Na dětském oddělení pro Vás budeme mít otevřeno v sobotu 16. března od 9:30 do 11 hodin a tentokrát si ukážeme různé strategické hry. Můžete si přinést i vlastní hru, kterou byste si chtěli zahrát.

HRÁTKY S BATOLÁTKY

Zveme Vás na úterní setkání pro děti od 0 do 5 let a jejich rodiče. Můžete se těšit na stanoviště se senzorickými hrami. Tématem bude tentokrát lidské tělo. Ukážeme si knihy na toto téma i knižní novinky. Sejdeme se v 9 hodin na dětském oddělení. Knihovna pro vás bude extra otevřena od 8:45, kočárky a odrážedla si můžete zanechat v průjezdu knihovny, který bude po dobu setkání uzamčen. K dispozici máme nočník i přebalovací pult.

POHÁDKOVÁ HODINKA

Zveme Vás na sobotní čtení v rámci projektu Bookstart S knížkou do života. Můžete se těšit na čtení z knížek Vratislava Šťovíčka, Jiřího Dvořáka, Ivy Geckové, či Katheriny Rundellové a tentokrát zamíříme do exotických krajů. Prožijeme dobrodružství s malým šimpanzem, budeme putovat za zázračnou pralesní medicínou a dozvíme se jaké to je, když lva bolí zub. Akce je určena pro děti od 4 do 8 let v doprovodu rodičů, starších sourozenců či babiček.

DOPOLEDNÍ DESKOVKY

Přijďte si zahrát deskové hry do knihovny! Na dětském oddělení pro Vás budeme mít otevřeno v sobotu 17. února od 9:30 do 11 hodin a připravenou řadu nových deskových her, které si zde s námi můžete zahrát. Můžete si přinést i hru z domu, kterou byste si chtěli zahrát!

VALENTÝNSKÉ VYRÁBĚNÍ

Přijďte si ve středu 14. února od 15 do 17 hodin do knihovny na dětské oddělení vyrobit valentýnská přáníčka nebo dekorace. Vstup zdarma

HRÁTKY S BATOLÁTKY

Zveme Vás na úterní setkání pro děti od 0 do 6 let a jejich rodiče. Tentokrát představíme nové knížky pro děti, básničku a aktivity na téma domov a můj pokojíček. Sejdeme se v 9 hodin na dětském oddělení. Knihovna pro vás bude extra otevřena od 8:45, kočárky a odrážedla si můžete zanechat v průjezdu knihovny, který bude po dobu setkání uzamčen. K dispozici máme nočník i přebalovací pult.

POHÁDKOVÁ HODINKA

Zveme Vás na sobotní čtení v rámci projektu Bookstart S knížkou do života. Můžete se těšit na pohádku z knihy Ivony Březinové Natálčin Andulák a na doprovodné aktivity. Akce je určena pro rodiče s dětmi od 4 do 8 let.

HRÁTKY S BATOLÁTKY

Zveme Vás na úterní setkání pro děti od 0 do 6 let a jejich rodiče, kde se můžete těšit na předávání sad S knížkou do života, která obsahuje leporelo pro nejmenší děti, starší obdrží knížku. Sejdeme se v 9 hodin na dětském oddělení. Knihovna pro vás bude extra otevřena od 8:45, kočárky a odrážedla si můžete zanechat v průjezdu knihovny, který bude po dobu setkání uzamčen. K dispozici máme nočník i přebalovací pult.

POHÁDKOVÁ HODINKA

Rádi bychom Vás pozvali na třetí Pohádkovou hodinku, která koná jednou měsíčně. Je určena pro rodiče s dětmi od 4 do 8 let. Tentokrát bude dětem číst bývalá knihovnice Jaroslava Holá. Akce se koná od 9 do 10 hodin na dětském oddělní a je zdarma.

DOPOLEDNÍ DESKOVKY

Přijďte si zahrát deskové hry do knihovny! Na dětském oddělení pro Vás máme v sobotu 25. listopadu otevřeno od 9:30 do 11 hodin a připravenou řadu zbrusu nových deskových her, které si zde můžete s kamarády zahrát, případně půjčit i domů…

HRÁTKY S BATOLÁTKY – přednáška fytoterapeutky

Zveme Vás na úterní setkání pro děti od 1 do 4 let a jejich rodiče, kde naším hostem bude fytoterapeutka Kateřina Geržová. Sejdeme se v 9 hodin na dětském oddělení. Knihovna pro vás bude extra otevřena od 8:45, kočárky a odrážedla si můžete zanechat v průjezdu knihovny, který bude po dobu setkání uzamčen. K dispozici máme nočník i přebalovací pult. Těšit se můžete na povídání „Léčivé rostliny a malé děti“ s absolventkou Přírodovědecké fakulty UP Olomouc.

HRÁTKY S BATOLÁTKY – cvičení s Markétou Hrádkovou

Zveme Vás na úterní setkání pro děti od 1 do 4 let a jejich rodiče, kde naším hostem bude odbornice na cvičení maminek s dětmi Markéta Hrádková. Sejdeme se v 9 hodin na dětském oddělení. Knihovna pro vás bude extra otevřena od 8:45, kočárky a odrážedla si můžete zanechat v průjezdu knihovny, který bude po dobu setkání uzamčen. K dispozici máme nočník i přebalovací pult. Těšit se můžete na cviky pro malé děti i společné cvičení s maminkami a tipy, jak doma s dětmi zábavně cvičit.

DOPOLEDNÍ DESKOVKY

Přijďte si zahrát deskové hry do knihovny! Na dětském oddělení pro Vás máme v sobotu 25. listopadu otevřeno od 9:30 do 11 hodin a připravenou řadu zbrusu nových deskových her, které si zde můžete s kamarády zahrát, případně půjčit i domů…

POHÁDKOVÁ HODINKA

Rádi bychom Vás pozvali na druhou Pohádkovou hodinku, která se bude pravidelně konat jednou měsíčně. Je určena pro rodiče s dětmi od 4 do 8 let. Akce se koná od 9 do 10 hodin na dětském oddělní a je zdarma.

Výběrové řízení

Městská knihovna Nové Město nad Metují hledá knihovníka/knihovnici do oddělení pro děti mládež

WEDNESDAY V KNIHOVNĚ

Těšit se můžete na dlabání dýní, kvíz o Wednesday, tematické vyrábění, hry a tanec. Pro děti od 8 let. Nutno rezervovat předem! Přihlaste se osobně na dětském oddělení nebo na tel. č. 702 132 510

Pohádková hodinka

Rádi bychom Vás pozvali na novou dětskou akci s názvem Pohádková hodinka, která se bude pravidelně konat jednou měsíčně. Je určena pro rodiče s dětmi od 4 do 8 let. Naše první hodinka se uskuteční v sobotu 14. října a můžete se na ní těšit na čtení pohádky z knihy Radka Malého Příhody matky přírody. Akce se koná od 9 do 10 hodin na dětském oddělní a je zdarma.

Hrátky s batolátky

Zveme Vás na úterní setkání pro děti od 0 do 4 let a jejich rodiče, pod novým názvem Hrátky s batolátky. Sejdeme se v 9 hodin na dětském oddělení. Knihovna pro vás bude extra otevřena od 8:45, kočárky a odrážedla si můžete zanechat v průjezdu knihovny, který bude po dobu setkání uzamčen. K dispozici máme nočník i přebalovací pult. Tématem setkání bude podzim, který se promítne do našeho programu. Kromě toho vám představíme Kouzelné čtení od Albi, které jsme pro vás nově pořídili.

Krtek - dopolední setkání pro rodiče s dětmi od 0 do 5 let

2. 5. – 8:45 hodin – Městská knihovna, dětské oddělení Přijďte v úterý mezi 8:45 a 9 h, kdy pro Vás bude knihovna otevřena. Plánovaný konec je v 10 hodin. Můžete se těšit na říkanku, pohádku, omalovánku, tipy na knížky, hraní si a zábavu v příjemném prostředí knihovny. Vstup volný

Noc s Andersenem

31.3. - 1.4. od 16 hodin– Městská knihovna, dětské oddělení

Čarodějnice v knihovně

V sobotu 29.4. 2023 zveme děti a jejich rodiče na čarodějnické odpoledne, které se bude konat na zahradě knihovny. Těšit se můžete na soutěže, opékání a vyhlášení nejlepšího kostýmu čarodějnice. Akce začíná ve 14 hodin a končí v 17 hodin. Čarodějnický kostým vítán, buřty s sebou. Těšíme se na Vás!

Krtek - dopolední setkání pro rodiče s dětmi od 0 do 5 let

Přijďte v úterý mezi 8:45 a 9 h, kdy pro Vás bude knihovna otevřena. Plánovaný konec je v 10 hodin. Můžete se těšit na říkanku, pohádku, omalovánku, tipy na knížky, hraní si a zábavu v příjemném prostředí knihovny. Vstup volný

Krtek

7. 2. – 8:45 hodin – Městská knihovna, dětské oddělení

Vánoční vyrábění

Od 5. 12. do 9. 12. 2022 v odpolední otevírací době a v sobotu 10.12. 2022 dopoledne.

Krtek

Setkání pro nejmenší a jejich rodiče 1.11.2022 od 9h.

Jezevec Chrujda

Setkání s autorem večerníčku Petrem Stančíkem, promítání večerníčku.

Dopoledne s krtkem pro nejmenší a jejich rodiče

Úterý 1. března 2022 - setkání s nejmenšími čtenáři...povídání o masopustu,nové knihy, čerstvé koblížky a krásná vystřihovací maska na karneval od firmy Losenický, polygrafický závod- děkujeme :-)

Medvíďata !!!

Dobrodružné putování tří medvíďat a zároveň žůžo oddech.

Fantasy pro děti a mládež

V hlavní roli kočky! Příběh divokých koček je příběh hrdinů, bojovníků, převedený do světa zvířat. Skvělé fantasy pro děti a mládež.

Holky pozor!!!

Valentýnské čtení - dnes objednej - zítra vyzvedni!

Cena za literaturu pro děti a mládež „Suk – čteme všichni“ za rok 2020 na podporu čtenářské gramotnosti

Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského vyhlašuje 28. ročník Ceny za literaturu pro děti a mládež „Suk – čteme všichni“ na podporu čtenářské gramotnosti. Cílem Ceny je ocenit hodnotná literární díla, vydaná v roce 2020 pro děti a mládež, a mimořádné počiny školních knihoven. Cena upozorňuje pedagogickou a ostatní veřejnost na nové tituly v této oblasti literatury a zároveň odráží čtenářské preference dětí.

Anketa "NEJLEPŠÍ KNIHY DĚTEM"

Hlasování v anketě je určeno široké veřejnosti a prosíme knihovny o pomoc s propagací této akce. Katalog Nejlepší knihy dětem 2019/2020 je určen také široké veřejnosti, která si zde vybere kvalitní dětskou literaturu, slouží rodičům, učitelům a také knihovníkům.

Zpráva z dětského oddělení!!!

MUCHAMORE, ROBERT : NOVÁČEK Dvanáctiletý chlapec James skončí v dětském domově, kde jde z průšvihu do průšvihu. Z pudu sebezáchovy přijme nabídku, aby vstoupil do CHERUB, dětské jednotky britské tajné služby. Tvrdý výcvik, mrznutí venku, souboje, přátelství, akce, láska - to všechno kniha má. A můžete se těšit…máme 12 dílů!

Noc s Andersenem v nouzovém stavu!!!

Milé děti, milí rodiče! Uspořádejte si svou vlastní noc! Zkuste věnovat páteční večer společnému čtení, rodinnému divadélku s literárními předlohami, společnému povídání o tom, co rádi čtete, malování obrázků inspirovaných četbou, připravte si čtecí doupata či polštářky, napište společný příběh či natočte video, jak si společně čtete!

Noc s Andersenem 2020

Při přiležitosti celostátní akce " Noc s Andersenem" zveme děti od první do páte třídy na dobrodružný a tajuplný výlet.

Balení učebnic

Nová služba na dětském oddělení - balení učebnic všech tvarů a velikostí. Nabídka platí od 1.9.2020 do 25.09.2020. Cena za jeden obal 5 Kč.

Knihovnické doupě

...aneb pohodová dvouhodinka v klubovně knihovny naproti dětskému oddělení. Zveme všechny děti od první do páté třidy.

Lovci perel

Naši nejlepší a zdatní lovci perel budou zapsáni do listiny Velkých lovců perel a získají knižní odměnu. V pondělí 14. září 2020 v 16 hodin v klubovně.

Zdravíme všechny čtenáře oddělení pro děti a mládež! Nezapomněli jste na nás? Bojíte se přijít? Nemějte obavy.

Počet neomezen. Knihy, které si budete odnášet domů, jsou také ošetřeny dezinfekcí a nově přebalené. Máme pro Vás nové knihy, časopisy a audioknihy. Knížky pro holky, pro kluky i pro ty úplně nejmenší, plné zábavy i poučení. „Chcete zmoudřet? Můj ty světe - otevřete knížku - čtěte!“            Jiří Žáček (český spisovatel, básník, tvůrce aforismů)

KOMIKS PRO VÁS!!!

V nabídce komiksů je pro Vás přichystaná nadílka dvojice galských bojovníků Asterixe a Obelixe a jejich roztomilého psa Idefixe.

Nejstaršími učiteli lidí jsou zvířata.

Šibalské pohádky o zvířecích taškářích a filutech ( filuta - označení pro člověka chytrého, vychytralého nebo potměšilého, hovorově chytráka, šibala, nebo mazaného člověka), jsou si vzácně podobné napříč kontinenty-vydejte se do s nimi do Indie, Severní Ameriky, Ghany….příběhy nejen pro děti J

Dopoledne s krtkem pro nejmenší a jejich rodiče

přijďte se seznámit společně s dětmi - nejmenšími čtenáři, s knihou a nepřeberným množstvím příběhů a informací v ní. Při setkání Vám rádi nabídneme prostor pro sdílení s ostatními rodiči, orientaci v nabídce kvalitní literatury pro děti a podpoření rozvoje verbálních schopností dětí a jejich vytvoření vztahu ke knize. Těšíme se na vás v pátek 6.března v 10 hodin dopoledne v oddělení pro děti. Vstup je volný.

Lovci perel

V pátek 31. května ukončujeme I. ročník soutěže Lovci perel. Ve čtvrtek 20. června od 15 hodin proběhne v naší klubovně vyhlášení vítězů.

Výstava žákovských prací na téma bratři Čapkové

Ve spolupráci základních škol Novoměstska vznikla unikátní výstava prací inspirovaných životem a dílem slavných umělců. Na výstavě se podílí Místní akční skupina Pohoda venkova, z. s. a MAP II Novoměstsko. Od pondělí 6. 5. do 30. 5. Ve společenském sále, vstup je volný.

Čarodějnice v knihovně

Tradiční akce na knihovní zahradě pro menší děti a jejich rodiče. Soutěže, zábava, opékání. Pořádáme v úterý 30. 4. od 18 hodin, vstup je volný.

Klub čtenářů

Další setkání klubu dětského klubu čtenářů bude 13.prosince a potom už v novém roce 17.ledna vždy od 15.00 do 17.30.

Setkání s youtuberem - KOVY

Jeden z nejzajímavějších českých youtuberů navštíví na pozvání knihovny naše město. Akci určenou především mladší generaci pořádáme v kině 70 v pondělí 8. 10. od 15 hodin. Vstupenky v ceně 50,- Kč jsou k dispozici v předprodeji v ODDĚLENÍ PRO MLÁDEŽ od 3. 9. Soutěž o lístky ZDARMA probíhá na knihovním fb a instagramu!

Výpůjční doba o prázdninách

Knihovna pro vás bude otevřená po celé prázdniny od pondělí do pátku beze změn, tradičně se ruší pouze sobotní služby.

Svatojánská noc

Svatojánská noc Již tradiční akce pro nejmenší v doprovodu rodičů na knihovní zahradě proběhne v úterý 19. 6 .

Čarodějnice v knihovně

Tradiční akce pro děti a jejich rodiče na knihovní zahradě začne v pondělí 30. 4. od 18 hodin. Soutěže, zábava, opékání. Vstup je volný.

Výstava na dětském oddělení

Tajná dvojka A + B – Zločin mezi dinosaury kniha od autora Jiří W. Procházka, Klára Smolíková, Viktor Svoboda. Artur a Bára jsou spolužáci a kamarádi, ale ve třídě na sebe moc neupozorňují. Potřebují vypadat nenápadně. Jsou to totiž špičkoví detektivové, kteří za pomoci supermoderních technologií řeší zapeklité záhady......