Aktuality

Probouzení zahrady

Máte v sobotu čas? Baví vás hrabat se v hlíně? Chcete pomoci se založením travnaté čtecí plochy a motýlího záhonu na zahradě knihovny? Potom jste srdečně zváni tuto sobotu 13. dubna od 10 hodin na zahradu knihovny. S sebou rukavice, hrábě, pokud máte (nemáte-li, půjčíme vám) a dobrou náladu. Po práci si budete moci opéci vlastní buřty. Ohniště, dřevo a pruty budou k dispozici… Těšíme se na vás!

Seznamy literatury pro děti 2019

Členky Klubka KDK SKIP východních Čech aktualizovaly seznamy dětské literatury, které vytvořily pro potřeby učitelů a rodičů.

Pocta Karlu IV.

Koncertní hold Otci vlasti, králi Karlu IV. Hudbu složil Štěpán Rak, z Moralit Karla IV. sestavil a průvodní slovo, s využitím motivů z prací Jindřicha Pecky a Františka Kožíka, napsal Alfred Strejček

NOVOMĚSTSKÝ ART SLET II. ROČNÍK

Vernisáž a výstava amaterských umělců z Nového Města nad Metují a okolí. Vernisáž se bude konat 3.8.2016 od 17:00 do 19:30 ve třetím patře Novoměstské knihovny. Vstupné je dobrovolné - výdělek z vernisáže bude věnován na chod knihovny.

Jak se píše ve dvou

Ve středu 27. 9. od 18 hodin přivítáme spisovatelskou dvojici Kláru Smolíkovou (autorku komiksů) a Jiřího W. Procházku (kultovního autora české sci-fi a fantasy). Tato dvojice společně píše řadu regionálních detektivek Souřadnice zločinu. Povypráví nám, jak se detektivky píší a připojí adrenalinové i nečekané příhody, které je potkaly v souvislosti se sbíráním faktů do kriminálních textů. Nenechte si ujít, vstupné je 30,- Kč

Václav Marek a jeho Happy Boys

Koncertní vystoupení plné písniček, které nestárnou, se uskuteční v úterý 12. 9. od 17 hodin ve společenském sále. Vstupné 125,- Kč, počet míst omezen.

Vídeňský vztah se smrtí

Pavla Apostolaki vás zavede na nejzajímavější vídeňské hřbitovy, představí vám nejslavnější pohřební průvody a seznámí vás se specifickými zvyky Vídeňanů. A přestože téma vypadá pochmurně, nebojte se. Bude zábava! V úterý 7. 3. od 18 hodin ve společenském sále, vstupné 30,- Kč.

Cesta do Uher

Cestopisná přednáška Ing. Luboše Hanuše. Ve čtvrtek 8. 12. od 18 hodin pořádá Klub českých turistů. Ve společenském sále.

Kaleidoskop Jana Rejžka

Naši knihovnu navštíví novinář a hudební a filmový kritik Jan Rejžek. Zveme vás ve středu 7. 12. od 18 hodin do společenského sálu. Vstupné 50,- Kč.

Fotoklub Freeland Brno Cestománie

Výstava prací fotoklubu s celostátní působností. Vystavují Jiří Cetkovský, Martin Námešný, Patrik Peleška, Jolana Poloprutská a Pavel Zach. Výstavu můžete zhlédnou do konce srpna, její druhou část otevřeme vernisáží v pátek 21. 7. od 17 hodin. Ve společenském sále, vstup volný.

MYŠLENKÁRIUM

1. Island - Za přírodními krásami ostrova Ve čtvrtek 9. 3., přednáší PhDr. Ivo Králíček

Norsko - Mrazivá poezie

Norsko - Mrazivá poezie Cestopisná přednáška Michala Martinka. Ve čtvrtek 16. 2. od 18 hodin ve společenském sále. Pořádá KČT Nové Město nad Metují.

Bábovka s kouzlem zimního času

Bábovka s kouzlem zimního času V sobotu 28. 1. od 15 hodin se koná další tradičním literárně-společenském setkání pro všechny generace. Tématem je tentokrát zima a její prožívání v časech minulých i v současnosti. Ve společenském sále, vstup je volný.

Příběhy lidí z Titanicu

Příběhy lidí z Titanicu V úterý 7. 2. od 17 hodin uvedeme komponovaný pořad o světoznámé námořní katastrofě. Jeho forma je vhodná i pro děti od 10 let. Vstupné 50,- Kč. POZOR! Předprodej v oddělení pro dospělé od 16.1.! Počet míst omezen!

Na lehokole okolo Polska

Na lehokole okolo Polska Cestopisné promítání a vyprávění o zemi našich sousedů. Dozvíte se nejen řadu zeměpisných a přírodních zajímavostí, ale také mnoho informací ze světa vědy a techniky. Přednáší Ing. Martin Adámek. Zveme vás ve čtvrtek 6. 4. od 18 hodin do společenského sálu. Vstupné 30,- Kč.