Thrillery, válečné a špionážní romány

Nejdříve trochu teorie: Thriller (z angl. thrill: otřást, vzrušit) je žánr, který má u čtenáře nebo diváka vyvolat silné napětí a emoce. Thriller je rovněž blízký detektivce, avšak v thrilleru se hrdina spíše snaží zkřížit plány nepříteli, zabránit spáchání zločinu než odkrývat zločin, který se už stal. I tady ovšem dochází k překrývání žánrů, existuje celá řada detektivních thrillerů.
V některých thrillerech jsou hrdinové „tvrďáci“, kteří si navykli nebezpečí: strážci zákona, vyzvědači, vojáci, námořníci nebo piloti. Mohou to být ale i obyčejní občané, kteří do nebezpečí upadli náhodou. (citace wikipedia). Oblíbenými autory, které nabízíme v oddělení thrillerů, jsou např. Dan Brown, Clive Cussler, Lee Child nebo David Morrell.

Většinou muži rádi vyhledávají válečné romány, nejčastěji z období 2. světové války. Autorská stálice je veterán píšící pod mnoha pseudonymy, např. Leo Kessler. Období bojů 1. světové války se v poslední době věnuje mladý český autor Dalibor Vácha. Doporučujeme také Jiřího Šulce, který je autorem např. ceněného románu o atentátu na Hendricha Dva proti říši. Špionážní romány jsou doménou Fredericka Forsytha, Chrise Ryana, Toma Clancyho nebo Daniela Silvy.

 

Sdílet na Facebook